مقدمه مترجم: اتین بالیبار، فیلسوف و جامعهشناس مارکسیست فرانسوی، پرآوازهترین شاگرد لوئی آلتوسر و یکی از نمایندگان برجستهی سنت فلسفی مارکسیسم فرانسوی است.”اسپینوزا و سیاست”، “فلسفهی مارکس” و “نژاد، ملت، طبقه” از جمله مهمترین آثار او هستند. وی همچنین در نگارش کتاب “خوانش سرمایه” لوئی آلتوسر را یاری داده است. کتاب پیش رو نیز با همکاری ایمانوئل والرشتاین به رشتهی تحریر در آمده است.
ایمانوئل والرشتاین، مدیریت مرکز فرناند برودل در دانشگاه نیویورک را بر عهده دارد. از اهمّ آثار وی میتوان به مجموعهی سهجلدی مطالعات، نظام جهانی مدرن و سرمایهداری تاریخی اشاره کرد.
این کتاب کوششی است برای پاسخ به مجموعه پرسشهای بنیادینی که بر پایهی گفتگوی جالب توجهی میان اتین بالیبار فیلسوف فرانسوی و ایمانوئل والرشتاین تاریخدان و جامعهشناس آمریکایی شکل گرفت. هر یک از آنان، در صدد هستند تا ثمرهی تجربیات بیش از دو دهه کار تحلیلیِ عمیقا ملهم از لوئی آلتوسر و فرناند برودل، را در این جستار بهکار آورند.
هر دو طرف، مفهوم رایج نژادگرایی به مثابه استمرار یا بازگشت بیگانه هراسی جوامع و اجتماعات پیشین را به چالش میکشند. آنها بهجای برداشت سنتی از مفهوم نژادگرایی، آن را به مثابه رابطهای اجتماعی تحلیل میکنند که در ارتباط تنگاتنگی است با ساختارهای اجتماعی موجود، یعنی دولت-ملت، تقسیم کار، و تقسیمبندی میان مرکز و پیرامون، که دائما در حال بازتولید خویشاند.
بالیبار و والرشتاین به رغم اختلاف نظرهای سازندهشان، بر خصلت مدرن نژادگرایی و ضرورت فهم رابطهی آن با سرمایهداری معاصر و مبارزهی طبقاتی، تاکید دارند. مباحثهی آنها در درجهی اول، از اَشکال کنونی و آیندهی کشاکشهای اجتماعی در جهانی که بحران دولتهای ملی، با رشد نگرانکنندهی ملیگرایی و بومگرایی همراه شده است، پرده بر میگیرد.
در برگردان این متن، برای اصطلاحات انگلیسی Nationalism, Racism, Chauvininsm به ترتیب، معادلهای “ملیگرایی”، “نژادگرایی” و “بومگرایی” را در نظر گرفتم. استدلال من از بهکارگیری چنین معادلهایی، این بود که برای مثال، اصطلاح “نژادپرستی”، تنها بار ایجابی واژهی انگلیسی Racism را به ذهن ما متبادر میکند. اما “نژادگرایی” بار سلبی واژه را نیز در بر دارد.
برای خواندن متن کامل روی عکس کلیک کنید